Προτάσεις γευμάτων για τις ημέρες που εμμηνοραγείς
Σε προηγούμενο άρθρο μου μοιράστηκα ένα ρόφημα για να αναπληρώσεις τις ανάγκες σου μέταλλα και ιχνοστοιχεία μετά την εμμηνοραγία. Τι όμως μπορείς να τρως για να υποστήριξεις την φάση της εμμηνοραγίας;
Κατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής φάσης, το ενδομήτριο αποβάλλεται μέσω του αίματός μας. Είναι σημαντικό να επανεισαχθούν στο σώμα τα μέταλλα που ενδέχεται να έχουν αποβληθεί με το αίμα.
Κατά μέσο όρο, η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται σε έναν φυσιολογικό (ωορρηκτικό) κύκλο είναι περίπου 33,2 ml1— δηλαδή περίπου 2 ½ κουταλιές της σούπας. Ποσότητα μεγαλύτερη από 80 ml2 χαρακτηρίζεται ως βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία ή μηνορραγία. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, είναι συχνές οι διαταραχές στον κύκλο (μήκος, συχνότητα, ένταση ροής), και αυτές συνολικά περιγράφονται με τον όρο ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας.
Κάποιες γυναίκες μπορεί να χάσουν λίγο περισσότερο ή λιγότερο. Ωστόσο, γυναίκες με έντονη ροή λόγω ορμονικών ανισορροπιών, ινομυωμάτων, ενδομητρίωσης ή πολυπόδων μπορεί να χάσουν και πάνω από 60ml. Αυτή η έντονη απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και κόπωση στην καθημερινότητα λόγω έλλειψης μετάλλων και πιθανώς να οδηγήσει σε αναιμία.
Κατά τη διάρκεια της αιμορραγίας οι γιατροί προτείνουν σε αρκετά περιστατικά με τα οποία έχω δουλέψει να παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου. Η τοποθέτηση αυτή από βιοχημική άποψη είναι ορθή, καθώς οι γυναίκες που βρίσκονται στα αναπαραγωγικά τους χρόνια διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου λόγω της εμμηνοραγίας. Το κατά πόσο μια γυναίκα θα έχει χαμηλά αποθέματα σιδήρου όπως γίνεται η μέτρηση μέσω της φερριτίνης ορού, θα εξαρτηθεί από τις διατροφικές της συνήθειες, τη χρήση συμπληρώματων, και τη διαφορά απώλειας σιδήρου μέσω της εμμηνοραγίας. Η φερριτίνη χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση των αποθεμάτων σιδήρου, αλλά έχει περιορισμούς.