Πρακτικές & διατροφικά για τη μπουκωμένη μύτη;
Αν σου έλεγα ότι έχω ένα ολόκληρο mini φαρμακείο στο σπίτι μου, θα με πίστευες; Στο παρακάτω άρθρο μοιράζομαι μαζί σου όλα όσα κάνω για τη μπουκωμένη μύτη. Ανακάλυψε 16 προτάσεις μου 🎉🥳🎊
Κάθε χρόνο μόλις πιάσουν τα κρύα ή αρχίζει να υπάρχει υγρασία στο σπίτι, βουλώνει ή μπουκώνει όπως το λέμε, η μύτη μου. Αυτό φαίνεται να είναι μια φυσική αντίδραση σε αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
Όταν εκτιθόμαστε στο κρύο αέρα, τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη διαστέλλονται για να ζεστάνουν και να υγρανθούν τον αέρα που εισπνέουμε. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει το πρήξιμο των ιστών, κάνοντας τη μύτη να τη νιώθουμε βουλωμένη1. Αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός ως μηχανισμός έναντι ιών του αναπνευστικού.
Η μύτη μας αποτελεί τη πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε ιούς και βακτήρια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να τη φροντίζουμε. Όταν πέφτει η θερομκρασία, το αναπνευστικό ενισχύει την άμυνα της μύτης με αποτέλεσμα τη φλεγμονή ή τον ερεθισμό. Η μύτη είναι η κύρια θέση μόλυνσης των κοινών αναπνευστικών ιών καθώς η λειτουργία φιλτραρίσματος της μύτης διασφαλίζει ότι η ύλη που περιέχει ιούς εναποτίθεται σε αυτή την περιοχή των ανώτερων αεραγωγών.
Η μύτη μας έχει μηχανισμούς άμυνας για την εξουδετέρωση των αναπνευστικών ιών όπως:
Βλενογόννιος κάθαρση (αποτρέπεται η δίεισδυση παθογόνων στον οργανισμό, μειώνει τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις ενώ βοηθά στη διατήρηση καθαρών αεραγωγών)
Οι βλεννογόνοι αδένες στη μύτη και στους αεραγωγούς παράγουν βλέννα, μια παχύρρευστη ουσία που καλύπτει τις εσωτερικές επιφάνειες. Η βλέννα παγιδεύει σωματίδια, παθογόνα (π.χ. ιούς, βακτήρια) και σκόνη που εισέρχονται με την αναπνοή. Η βλέννα περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες, όπως ένζυμα και αντισώματα, που εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς. Στη μύτη μας υπάρχουν κροσσοί, μικροσκοπικές, τριχοειδείς δομές που καλύπτουν την επιφάνεια των κυττάρων της αναπνευστικής οδού. Οι κροσσοί μετακινούν τη βλέννα (μαζί με τα σωματίδια και τα μικρόβια που περιέχει) προς τον φάρυγγα, όπου εκεί η βλέννα καταπίνεται και εισέρχεται στο στομάχι, όπου οι μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται από τα γαστρικά υγρά.
Η βλεννοκροσσωτή κάθαρση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος. Σε αυτό το άρθρο θα σου μάθω πρακτικές που εγώ προσωπικά ακολουθώ για την υποστήριξη της υγείας της μύτης είτε ως πρόληψη ή τι προσωπικά κάνω στα πρώτα σημάδια μπουκώματος.
Να αναφέρω ότι είναι σημαντικό αν έχουμε χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας απαιτείται διαβούλευση με ΩΡΛ. Η ανατομία των κόλπων της ρινικής κοιλότητας παίζει ρόλο για το πόσο ευάλωτοι μπορεί να είμαστε σε ορισμένες παθήσεις, και καλό είναι να γνωρίζουμε όποια ιδιαιτερότητα έχει ο οργανισμός μας. Το αναφέρω γιατί από μικρό παιδί είχα θέμα με τα αυτιά-λαιμό-μύτη με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αναγνώρισα τις ευαισθησίες που έχω και φροντίζω αρκετά με την πρόληψη να προλαμβάνω οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την υγεία μου. Έτσι, φτιάχνω μια ρουτίνα που περιλαμβάνει φυσικές λύσεις, βότανα και καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Για μένα, η πρόληψη είναι το παν – και όσο πιο νωρίς φροντίζω το σώμα μου, τόσο πιο εύκολο είναι να αποφύγω τα προβλήματα αργότερα.