No Cramp Αφέψημα Βοτάνων για τους πόνους της περιόδου
Κατά τη διάρκεια της περιόδου υπάρχουν πολλά βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα σου. Το παρακάτω μείγμα περιέχει ορισμένα βότανα που συστήνω να περιελάβεις στη ρουτίνα σου.
Το The WellClub🤝 αφορά δημοσιεύσεις που υποστηρίζονται από αναγνώστες. Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα άρθρα μου και για να μου επιτρέψετε να συνεχίσω να αφιερώνω τον χρόνο και την προσπάθειά μου στη συγγραφή μου, σκεφτείτε να γίνετε συνδρομητής επί πληρωμή. Γίνετε μέλος μέχρι και τις 28/11 με έκπτωση 20% στο ετήσιο πλάνο.
Πολλά κορίτσια και γυναίκες έχουν προβλήματα όπως κράμπες στην κοιλιά και πόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεώς τους. Οι κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου, γνωστές ως δυσμηνόρροια1, οφείλονται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τη μήτρα και τις ορμονικές λειτουργίες του σώματος. Η δυσμηνόρροια είναι ένα κοινό παράπονο κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών.
Τι σημαίνει ο όρος δυσμηνόρροια; Η δυσμηνόρροια (dysmenorrhea) έχει να κάνει με την επώδυνη μηνιαία αιμορραγία. Η δυσμηνόρροια μπορεί να ταξινομηθεί ως πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι ένας επαναλαμβανόμενος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και δεν σχετίζεται με άλλες ασθένειες ή υποκείμενη παθολογία. Είναι διάγνωση αποκλεισμού. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ξεκινά κλασικά μέσα σε περίπου 2 χρόνια από την εμμηναρχή ή μόλις δημιουργηθούν κύκλοι ωορρηξίας. Είναι συχνότερα μια διάγνωση που γίνεται σε εφήβες. Ο κυκλικός πόνος ξεκινά μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και συνήθως υποχωρεί εντός 72 ωρών. Ο πόνος εντοπίζεται στη μέση γραμμή της λεκάνης και μπορεί να ακτινοβολεί στην οσφυϊκή περιοχή της πλάτης ή στο άνω μέρος των ποδιών. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια μπορεί να είναι οι επεισοδιακές κράμπες οι οποίες σε κάθε έμμηνο κύκλο είναι παρόμοιες. Τα συνοδά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση και δυσκολίες ύπνου.
Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι ο πόνος της περιόδου που προκαλείται μόνο από τις συσπάσεις των μυών της μήτρας. Οι ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Προκαλούν τη σύσφιξη των μυών στη μήτρα, βοηθώντας στην αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Οι γυναίκες που έχουν πρωτοπαθή δυσμηνόρροια πιθανότατα παράγουν πάρα πολλές προσταγλανδίνες ή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτές.
Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια2 σχετίζεται με υποψία ή κλινικά αναγνωρίσιμη παθολογία. Ο πόνος της περιόδου που προκαλείται από κάτι διαφορετικό από τις μυϊκές συσπάσεις ονομάζεται δευτεροπαθής δυσμηνόρροια. Οι καλοήθεις (μη καρκινικές) αναπτύξεις στη μήτρα, όπως τα ινομυώματα ή οι πολύποδες, είναι συχνά υπεύθυνες για τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια. Ο έντονος πόνος περιόδου μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης. Ο ιστός που επενδύει τη μήτρα στη συνέχεια αναπτύσσεται επίσης στην κοιλιά έξω από τη μήτρα. Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια συχνά εμφανίζεται για πρώτη φορά αφού μια νεαρή γυναίκα έχει ήδη εμμηνόρροια για αρκετά χρόνια. Εδώ, οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν πόνο σε άλλες περιόδους του μήνα εκτός από την έμμηνο ρύση.
Άρα για να σου εξηγήσω με απλό τρόπο γιατί έχεις κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμηνοραγίας:
1. Συσπάσεις της μήτρας:
Κατά την περίοδο, η μήτρα συσπάται για να απομακρύνει το ενδομήτριο, δηλαδή την εσωτερική της επένδυση, η οποία δεν χρειάζεται πλέον. Αυτές οι συσπάσεις προκαλούνται από την παραγωγή προσταγλανδινών, ουσιών που είναι υπεύθυνες για τον πόνο και τις κράμπες. Τα υψηλότερα επίπεδα προσταγλανδινών μπορεί να οδηγήσουν σε πιο έντονες συσπάσεις και κατά συνέπεια σε ισχυρότερες κράμπες.
2. Μειωμένη ροή αίματος στη μήτρα:
Οι συσπάσεις μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος προς τη μήτρα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τον πόνο, παρόμοια με την αίσθηση πόνου που εμφανίζεται όταν ένας μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο.
3. Ορμονικές ανισορροπίες:
Οι ανισορροπίες στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου μπορούν να επιδεινώσουν τις κράμπες. Για παράδειγμα, υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή προσταγλανδινών, αυξάνοντας την ένταση των κράμπων. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσουν την ένταση των κράμπων λόγω ορμονικής ανισορρόπιας μεταξύ οιστρογόνων:προγεστερόνης. Μια διατροφή πλούσια σε λίπη και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και να επιδεινώσει τις κράμπες.
4. Καταστάσεις υγείας:
Σε ορισμένες περιπτώσεις δευτεροπαθής δυσμηνόρροιας, οι κράμπες μπορεί να είναι πιο έντονες λόγω υποκείμενων καταστάσεων όπως:
Ενδομητρίωση: Όταν ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου αναπτύσσεται εκτός της μήτρας.
Ινομυώματα: Καλοήθεις όγκοι στη μήτρα που μπορεί να προκαλούν πόνο και πίεση.
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Μια μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει έντονες κράμπες.
Αν οι κράμπες είναι έντονες και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείς έναν γυναικολόγο για να αξιολογήσει τυχόν υποκείμενα αίτια. Εάν ο πόνος προκαλείται από ινομυώματα ή ενδομητρίωση, συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Απαιτείται ορθή διάγνωση, κατεύθυνση και αξιολόγηση απο τον γυναικολόγο.
Για την ανακούφιση των κράμπων, συνήθως συστήνονται τα εξής:
Κάτι το οποίο πολλοί γιατροί λένε στους ασθενείς τους είναι να πάρουν παυσίπονα όπως ιβουπροφαϊνη για το πόνο. Το παυσίπονο όμως σε βοηθάει στο να διαχειριστείς το πόνο της περιόδου ο οποίος θα επιστρέφει κάθε μήνα.
Η ιβουπροφαϊνη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που είναι γνωστά ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)3. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της περιόδου μειώνοντας την παραγωγή προσταγλανδινών. Μειώνουν το πόνο και εμποδίζουν την φλεγμονώδη απόκριση που εμφανίζεται κατά την έμμηνο ρύση. Αν και τα ΜΣΑΦ είναι συνήθως καλά ανεκτά, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες, ιδιαίτερα στομαχικά προβλήματα.
Μια άλλη φαρμακευτική πρόταση είναι το χάπι ή το αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει το πόνο της περιόδου. Με το χάπι δεν έχεις πραγματική περίοδο αλλά αιμορραγία εκ διαφυγής. Η επένδυση της μήτρας τότε δεν πυκνώνει όπως συνήθως και η αιμορραγία είναι συνήθως λιγότερο έντονη και πιο σύντομη από τη φυσική έμμηνο ρύση ή δεν υπάρχει καθόλου αιμορραγία. Τα αντισυλληπτικά όμως μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως πονοκέφαλο και ναυτία, και μερικά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Άλλες πρακτικές που προτείνονται για το πόνο της περιόδου είναι:
Θερμοφόρες ή ζεστά επιθέματα για χαλάρωση των μυών4.
Ήπια άσκηση όπως περπάτημα ή γιόγκα5.
Κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών και επαρκής ενυδάτωση.
Διάφορες άλλες πρακτικές και συμπληρώματα που προτείνω θα τα βρεις σε αυτό το άρθρο μου εδώ.