Stop the pinkwashing. Χρειαζόμαστε ορθή εκπαίδευση για την υγεία του μαστού
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το καρκίνο του μαστού. Με αφορμή αυτό θα μάθουμε τα βασικά σχετικά με την υγεία του στήθους και αυτά που δεν σου έμαθε κανείς.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και πολλές μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται το κίνημα με το λεγόμενο pinkwashing, δηλαδή προωθούν προϊόντα (συχνά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα) που δεν ευθυγραμμίζονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με την πρόφαση της υποστήριξης του καρκίνου του μαστού. Παρά τη σημαντικότητα της ευαισθητοποίησης, πολύ λίγη προσοχή δίνεται στο ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και τη συνολική υγεία του μαστού.
Ο όρος υπονοεί την προσπάθεια εκμετάλλευσης κοινωνικών ζητημάτων για εμπορικό κέρδος, χωρίς ουσιαστική δέσμευση.
Η εκπαίδευση σχετικά με την υγεία του μαστού είναι ουσιαστική για την προαγωγή της υγείας του μαστού. Ενώ οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την ευαισθητοποίηση και τη συγκέντρωση πόρων για την έρευνα κατά του καρκίνου, η εμπορική στρατηγική τους συχνά δίνει έμφαση στο μάρκετινγκ, παρά σε ουσιαστικές ενέργειες για τη δημόσια υγεία.
Έρευνες δείχνουν πως συγκεκριμένα διατροφικά μοτίβα, όπως η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, γεμάτα ζάχαρη και τρανς λιπαρά, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φλεγμονών, που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Αυτό που λείπει συχνά από τη συζήτηση είναι η έμφαση στις καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, η διαχείριση του στρες και η αποφυγή τοξικών εκθέσεων, που θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη του καρκίνου.
Η εμπορευματοποίηση του μηνύματος του Οκτωβρίου από εταιρείες με προϊόντα που τελικά βλάπτουν την υγεία έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της ευαισθητοποίησης και την ανάγκη για πραγματική πρόοδο στην υγεία του μαστού.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η βιομηχανία τροφίμων.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του μαστού, και ακόμα περισσότερο υπάρχει σύνδεση με το καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπέρεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος. Τα υπέρεπεξεργασμένα τρόφιμα αναφέρονται σε συσκευασμένα, εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα όπως καραμέλες, γρήγορο φαγητό και ποτά με ζάχαρη. Μια πρόσφατη μελέτη για τα UPFs1 χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το World Cancer Research Fund, το οποίο είναι ο οργανισμός εταίρος της AICR. Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση UPFs συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στο σύνολό της, ειδικά του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Μελέτες συνδέουν επίσης ορισμένα πρόσθετα, συντηρητικά στα UPFs με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση UPF συχνά συνοδεύεται από χαμηλή πρόσληψη τροφών που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ορισμένες εταιρείες που έχουν προωθήσει ροζ συσκευασίες και καμπάνιες ευαισθητοποίησης, είναι:
Coca-Cola: Η Coca-Cola έχει εμπλακεί σε καμπάνιες pinkwashing, παρόλο που τα αναψυκτικά της περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών, τα οποία έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.
Nestlé: Η Nestlé έχει χρησιμοποιήσει τον Οκτώβριο ως πλαίσιο για να προωθήσει προϊόντα της σε ροζ συσκευασίες, αλλά πολλά από τα προϊόντα της, όπως τα γλυκίσματα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά.
Μπορεί όντως η αγορά αυτών των προϊόντων να προωθήσει την υγεία των μαστών;
Η αγορά αυτών των προϊόντων προωθεί μόνο τα εταιρικά κέρδη και την εικόνα της εταιρείας. Κάθε χρόνο, κάθε Οκτώβριο μήνα βομβαρδίζομαστε με τη προώθηση ροζ προϊόντων και της ροζ κορδέλας για την υποστήριξη του καρκίνου του μαστού αλλά το μόνο που ενισχύεται πραγματικά είναι οι εταιρικές πωλήσεις αυτών των εταιρειών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ενθαρρύνουμε ουσιαστικά την ενημέρωση για την υγεία του μαστού. Σκοπός δεν είναι να ψάχνουμε μόνο τη θεραπεία, σκοπός είναι πριν φτάσουμε στη θεραπεία να μιλήσουμε για τη πρόληψη. Πως αυτές οι εταιρείες θα μιλήσουν για τη πρόληψη όταν τα δικά τους προϊόντα ανήκουν στη κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων, τα οποία οι οργανισμοί για το καρκίνο μας μιλάνε να αποφεύγουμε;
Μα μέσα απο τη ροζ κορδέλα σε αυτά τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα συγκεντρώνονται λεφτά για τη χρηματοδότηση της έρευνας για θεραπεία; Σωστά, μόνο που φαίνεται να χρηματοδοτείται μόνο η θεραπεία και όχι η πρόληψη. Αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν καμπάνιες «ευαισθητοποίησης» για να πουλήσουν προϊόντα, ενώ η ουσιαστική εκπαίδευση για πρόληψη παραμένει στο περιθώριο. Οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση της έρευνας για θεραπεία και όχι στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Και ας είμαστε ειλικρινείς, η πρόληψη για την υγεία του μαστού δεν προωθείται ευρέως με την ίδια έμφαση όπως η διάγνωση και η θεραπεία για διάφορους λόγους, που αφορούν κοινωνικούς, οικονομικούς, και πολιτικούς παράγοντες. Η θεραπεία του καρκίνου, που περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες και φάρμακα, αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία με δισεκατομμύρια κέρδη. Αυτό είναι γνωστό σε αρκετούς επαγγελματίες δημόσιας υγείας, μαζί με το γεγονός ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής μείωσης της συχνότητας εμφάνισης παθήσεων του μαστού ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ2.
Σε αυτό το άρθρο δε θα αναλύσω το καρκίνο του μαστού αλλά θα είναι η αρχή της ενημέρωσης σας σχετικά με την υγεία του μαστού, και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι την καθορίζει και πως επηρεάζεται ο μαστός από διάφορους παράγοντες, αλλά και πως βοηθάει η διατροφή στην υγεία του.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε:
Οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το στήθος
Τι εξετάσεις να κάνεις;
Διατροφή
Αλκοόλ
Συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται
Ο ρόλος του ιωδίου στην υγεία του μαστού
Η σπουδαιότητα του εντέρου
Βότανα για την υγεία του μαστού
Πρακτικές Τρόπου Ζωής
Μασάζ για τους μαστούς
Ξενο οιστρογόνα και περιβαλλοντικές τοξίνες - ενδοκρινικοί διαταράκτες
Tι σημαίνει να έχεις υγιείς μαστούς;
Οι υγιείς μαστοί είναι μαστοί χωρίς πρήξιμο, πόνο, κύστες, ινώδη ιστό και, κυρίως, χωρίς καρκίνο. Οι μαστοί μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τις ορμόνες, προγεστερόνη και οιστρογόνα, καθώς και από τη λεμφική συμφόρηση, η οποία κάνει τους μαστούς επιρρεπείς σε ασθένειες.
Ποιοι είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν το μαστό:
Υπερ-οιστρογοναιμία (ενδογενή). Η αυξημένη αναλογία οιστρογόνων προς προγεστερόνη, η υψηλή οιστραδιόλη και χαμηλή τεστοστερόνη καθώς και η ανισορροπία της αναλογίας οιστρόνης προς οιστριόλη αποτελούν σημαντικοί παράγοντες.
Υπερ-οιστρογοναιμία (ξενο-οιστρογόνα). Η συσσώρευση οιστρογονικών χημικών ουσιών στον ιστό του μαστού όπως parabens, PCBs, διοξίνες, φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλη-Α, PBDEs.
Υπερ-προλακτιναιμία. Μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα προλακτίνης.
Οικογενειακό ιστορικό ινοκυστικής νόσου του μαστού
Υποθυρεοειδισμός
Υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μέσω της υψηλής πρόσληψης κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών και ανθυγιεινών διατροφικών λιπών.
Διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνη Ε, ιώδιο, Βιταμίνη Β6, απαραίτητα λιπαρά οξέα και συνένζυμο 10
Δυσκοιλιότητα
Κακή λεμφική κυκλοφορία
Έλλειψη άσκησης
Τοξικότητα από βαρέα μέταλλα, ειδικά μόλυβδος, υδράγυρος και κάδμιο
Αλκοόλ
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
Τα υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες που επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό
Η ακτινοβολία
Κακή στοματική υγιεινή και υγιεινή των δοντιών - Η καλή στοματική υγιεινή (χρήση οδοντικού νήματος, βούρτσισμα και τακτικός καθαρισμός και έλεγχος με τον οδοντίατρό) είναι απαραίτητη για την υγεία του μαστού.
Η έλλειψη ύπνου ή/και η κακή ποιότητα ύπνου
Υψηλή πρόσληψη καφεΐνης3 και υψηλή κατανάλωση μεθυλξανθίνης
Αν και θα μιλήσω αναλυτικά για το καρκίνο του μαστού σε προσεχή άρθρα μου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η υγεία του μαστού επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής , όπως η ιονίζουσα ακτινοβολία, εξωγενείς ορμόνες, αλκοόλ και άλλους διατροφικούς παράγοντες, τη παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια.