Ποτό Αυτοφαγίας: τι να πιεις το πρωϊ μετά την ολονύχτια νηστεία.
Ξεκίνα τη μέρα σου υποστηρίζοντας τη μακροζωία και την αποτοξίνωση των κυττάρων σου. Ενεργοποίησε την αυτοφαγία σου και την AMPK με ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες.
Ακολουθώντας το κείμενο μου με τον ύπνο - αν δεν το διάβασες μπορείς να το βρεις εδώ -
κάτι για το οποίο δε μίλησα, είναι πως ο ύπνος ρυθμίζει την κυτταρική αυτοφαγία και την αντιοξειδωτική άμυνα1. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας ενεργοποιεί μηχανισμούς που βοηθούν τα κύτταρα να "καθαρίζουν" τον εαυτό τους από άχρηστα ή βλαβερά στοιχεία και να προστατεύονται από το οξειδωτικό στρες.
Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία κατά την οποία το κύτταρο αναγνωρίζει ανεπιθύμητα ή κατεστραμμένα συστατικά και τα απομακρύνει με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων που βρίσκονται στα λυσοσώματα.
Η κυριολεκτική σημασία της λέξης αυτοφαγία είναι «αυτο-φαγία» – δηλαδή το κύτταρο καταναλώνει και διασπά παλιά ή άχρηστα κυτταρικά συστατικά και υπολείμματα. Αυτή η φυσιολογική διαδικασία της αυτοφαγίας υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία των ιστών και προάγει τη συνολική υγεία. Ωστόσο, η γήρανση και η κακή διατροφή οδηγούν σε μείωση των ρυθμών αυτοφαγίας. Καθώς η αυτοφαγία επιβραδύνεται, συσσωρεύονται τοξίνες και μεταβολικά απόβλητα, γεγονός που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων.
Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από ορισμένα γονίδια, και έχει βρεθεί ότι μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια υπάρχουν σε άτομα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Όταν η αυτοφαγία δεν λειτουργεί σωστά, εμφανίζονται προβλήματα όπως οξειδωτικό στρες, συσσώρευση βλαβερών πρωτεϊνών (όπως το αμυλοειδές βήτα και η άλφα-συνουκλεΐνη), καθώς και δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων.
Η αυτοφαγία μπορεί να ενεργοποιηθεί με διάφορους τρόπους
Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια διαλειμματικής νηστείας ή περιορισμού των θερμίδων2, όταν τα θρεπτικά συστατικά είναι λιγοστά, τα κύτταρα ενεργοποιούν από μόνα τους την αυτοφαγία. Η σωματική άσκηση3 είναι επίσης ένας ισχυρός παράγοντας ενεργοποίησης της αυτοφαγίας.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος σχετίζεται στενά με την αυτοφαγία: η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να εμποδίζει την αυτοφαγία, αλλά και αντίστροφα, προβλήματα στην αυτοφαγία μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο. Είναι λοιπόν πιθανό οι δύο αυτοί μηχανισμοί να συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός κυκλικού συστήματος ανατροφοδότησης.
Εκτός από τον ρόλο του στον καθαρισμό του εγκεφάλου και στην πρόληψη της νευροεκφυλιστικής βλάβης, ο ύπνος φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά και κυτταρικά μεταβολικά μονοπάτια που σχετίζονται με τη μακροχρόνια υγεία και τη γήρανση. Ένα από τα πιο σημαντικά ένζυμα που ενεργοποιούνται υπό συνθήκες ενεργειακού στρες, όπως η νηστεία ή ο βαθύς ύπνος, είναι mTOR και η AMPK4 5. Η πρωτεΐνη mTOR λειτουργεί ως «αισθητήρας θρεπτικών συστατικών». Όταν η θερμιδική πρόσληψη είναι υψηλή και υπάρχει αφθονία θρεπτικών, η mTOR ενεργοποιείται και καταστέλλει την αυτοφαγία. Αντιθέτως, η αναστολή της υπερβολικής δραστηριότητας της mTOR μπορεί να αυξήσει την αυτοφαγία, διευκολύνοντας την απομάκρυνση κυτταρικών αποβλήτων. Με απλά λόγια, η συνεχής κατανάλωση θερμίδων στερεί από τα κύτταρα που γερνούν τη δυνατότητα να «καθαρίσουν το σπίτι τους» μέσω της αυτοφαγίας. Η νηστεία για 16–18 ώρες τις περισσότερες ημέρες μπορεί να υποστηρίξει την αυτοφαγία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επιπλέον βοήθεια μέσω φαρμάκων ή θρεπτικών ουσιών που καταστέλλουν την υπερβολική mTOR.
Αντίθετα, η AMPK είναι ενεργοποιητής της αυτοφαγίας6. Η διέγερση της AMPK έχει φανεί ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό και παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. Η ενεργοποίησή της7 έχει συνδεθεί άμεσα με την αντιοξειδωτική άμυνα των κυττάρων, ενισχύοντας την κυτταρική επιδιόρθωση και επιβράδυνση της γήρανσης.